Kommentar angående inläggen - lathund
Lathund för blogg – vad ska finnas med och hur ska det skrivas?
Bloggen är ditt verktyg för att visa mig som lärare att du har (allt detta är delar för att få minst godkänt):
- Förstått bokens innehåll (genom t.ex. sammanfattningar, referat, kopplingar till boken genom exempel) och kan skriva om detta på ett berättande och beskrivande sätt. Inläggen får inte vara för generella och gälla alla böcker utan inläggen ska gälla din bok specifikt och det ska synas!
- Förmåga att reflektera kring bokens innehåll, ämnen som tas upp och hur den språkligt är skriven. Saker att fundera över är t.ex (egna varianter är alltid bra).
o Vad är den stora skillnaden mellan språket idag och igår? Hur uttryckte de sig?
o Vilka ämnen tas upp i boken t.ex. samhällskritik, makt mellan fattiga/rik/män och kvinnor, och hur ser detta ut idag 200 år senare? Ett inlägg om varje ämne kanske?
o Hur hade ungdomar det då? Jämför med era liv och era tankar och val som ni kan göra.
- Förmåga att göra egna betraktelser av vad du läser och skriva om detta på ett intresseväckande sätt och då kunna göra träffande egna beskrivningar - här handlar det om bloggspråket i sig som ska vara beskrivande och berättande och anpassat till läsaren som inte läst boken!
- Förstått att den bok du läser är en klassiker och att du då förstår innebörden av dels ordet klassiker och dels begreppet klassiker (se power point om klassiker). Här ska man få en med analys av t.ex.
o Böcker som tidsbevis – bevis av en tid som varit. Hur syns det att den är 200 år gammal?
o Böcker som tidslösa - de kan läsas om 200 år och om 50 år av olika läsare på olika platser men ändå lära läsaren något och ha något att visa
o Eviga teman – t.ex. orättvisor och makt mellan fattiga och rika är kanske något som inte enbart fanns 1812 utan kanske idag också.
o Fundera över vad en framtidsmänniska skulle säga om vår tids böcker.
- Förmåga att koppla samman vad du läser med din egen tid, dels det samhället du lever i idag och dels din tid dvs. ungdomens tid.