Start av EGO-bloggen för RWS

Nu ska alla ni ut i bloggosfären. Här hittar ni de andra niornas bloggar, information om vad ni ska göra och tips och tankar. Tänk på att ni ska koppla det ni skriver till EGO (jag) och ni ska tänka utifrån er själva. 

Denna blogg avser användas som ett test för blivande elevbloggar, i årskurs 9 på Raoul Wallenbergskolan, vårterminen 2012. I svenskundervisningen (som för övrigt försöker arbeta med de senaste moderna it verktygen) ska elever arbeta med ett klassikermoment där var och en kommer att:

1) Läsa och reflektera kring en klassisk bok

2) Skapa en egen litteraturblogg för att skriva runt tankar kring läst bok (processläsning/skrivande)

3) Läsa, kommentera andras litteraturbloggar genom att skriva inlägg, samt läsa andras kommentarer på egna inlägg

4) Använda bloggen på ett aktivt sätt genom att: lösa diverse uppgifter, visa genom processskrivande på din förståelse för den lästa boken, vilka tankar den väcker och vad den kan tänkas säga om sin samtid, vår nutid och framtid.

5) Använda den som en del av tema EGO där man med litteraturens hjälp ska fundera över : vem är jag?

Du som elev ska först och främst:

1) Skapa en blogg (antingen på blogg.se, wordpress.com, eller blogspot.com)

2) Sätta en personlig prägel genom fliken design (här kan du ändra tema, bakgrund, färgval, teckensnitt och lägga upp foton)

3) Börja blogga kring din lästa bok.

Är du klar med detta? Bra!

Då fortsätter vi med själva uppgiften: blogga kring din klassiker!

1) Börja med att presentera din bok (vad vet du om den, författaren) och dina tankar inför läsningen (vad säger titeln och framsidan)

2) Tid och studieteknik: Hur fördelar du tid för läsning per vecka för att hinna med din deadline? En del av boken ska avklaras på en vecka, hur går du tillväga då? Hur långa ska dina blogginlägg vara för att andra enklare läser dem? Hur inleder du inläggen så att intresse och nyfikenhet skapas?

3) Därefter bloggar du i takt med att du läser och reflekterar kring din bok (här kan du även publicera olika uppgifter och delexaminationer ihop med din fortsatta läsning)

4) Du ska kontinuerligt läsa och kommentera andras litteraturbloggar på ett aktivt sätt. Glöm inte detta! 

5) Nu är det dags att liva upp bloggen lite, genom att ladda upp ett foto som har med läsningen att göra! Har du precis läst ett stycke ur Martin Bircks ungdom när huvudkaraktären strosar längs en promenadslinga i en stadsdel i Stockholm? Gå i samma spår och ta en bild!

Nu verkar du vara igång med din läsning. Försök hitta en balans genom att läsa och blogga kring din bok så att en del inte ligger och släpar mot slutet av en deadline.

Fortsättning följer... :)

/Svenskläraren


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0